Udka z kurczaka na patelni z makaronem Rizzoni, cytryną i szpinakiem
10 mar

0 Uwagi
102 Widziany
Udka z kurczaka na patelni z makaronem Rizzoni, cytryną i szpinakiem
To świeże i pocieszające danie, które ma moc, można przygotować i podać na talerzu w niecałą godzinę. Pełen jasnych smaków, takich jak cytryna, czosnek i rozmaryn, ten przepis jest idealnym dodatkiem do cotygodniowego menu.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas przygotowania:
45 minut
Porcje:
4-6
Gotuj z: Patelnia żeliwna Hosse
Składniki:
- 6 udek z kurczaka z kością;
- 1 łyżeczka soli;
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu;
- ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 4 ząbki czosnku, posiekane;
- 1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki;
- 1 szklanka orzo (makaron Rizzoni), niegotowanego;
- 3 ½ szklanki bulionu z kurczaka;
- 2 łyżki świeżego rozmarynu;
- 1 łyżka skórki cytrynowej;
- 2 szklanki szpinaku, niegotowanego;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- tarty parmezan do dekoracji;
- świeży rozmaryn do dekoracji;
- plasterki cytryny do dekoracji;
- płatki czerwonej papryki do dekoracji;
- natka pietruszki, do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Rozgrzej żeliwną patelnię na średnim ogniu, około 5 minut.
- Kurczaka doprawiamy ze wszystkich stron solą, pieprzem i czosnkiem w proszku.
- Dodaj olej i smaż kurczaka skórą do dołu, aż skóra będzie złotobrązowa i chrupiąca, 4-5 minut.
- Odwróć kurczaka i smaż przez 4-5 minut. Odłóż kurczaka na talerz.
- Zmniejsz ogień do średniego i dodaj czosnek i szalotkę przez 1-2 minuty.
- Dodaj surowe orzo (makaron Rizzoni), rozmaryn i skórkę z cytryny. Mieszaj przez 1-2 minuty, następnie dodaj bulion z kurczaka i zagotuj.
- Zmniejsz ogień i przykryj, aż bulion zostanie wchłonięty przez orzo, około 12-15 minut.
- Dodaj szpinak i sok z cytryny i mieszaj po trochu, aż zmiękną.
- Dodaj kurczaka skórą do góry i piecz, aż kurczak będzie ugotowany, a skóra będzie chrupiąca, około 5-7 minut.
- Posypać serem i płatkami czerwonej papryki, udekorować cząstkami cytryny, rozmarynem i natką pietruszki.