Udka z kurczaka na patelni z makaronem Rizzoni, cytryną i szpinakiem

To świeże i pocieszające danie, które ma moc, można przygotować i podać na talerzu w niecałą godzinę. Pełen jasnych smaków, takich jak cytryna, czosnek i rozmaryn, ten przepis jest idealnym dodatkiem do cotygodniowego menu.

 

Czas przygotowania:
10 minut

 

Czas przygotowania:
45 minut

 

 

Porcje:
4-6

​​​

Gotuj z: Patelnia żeliwna Hosse

 

 

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka z kością;
  • 1 łyżeczka soli;
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu;
  • ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 4 ząbki czosnku, posiekane;
  • 1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki;
  • 1 szklanka orzo (makaron Rizzoni), niegotowanego;
  • 3 ½ szklanki bulionu z kurczaka;
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu;
  • 1 łyżka skórki cytrynowej;
  • 2 szklanki szpinaku, niegotowanego;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • tarty parmezan do dekoracji;
  • świeży rozmaryn do dekoracji;
  • plasterki cytryny do dekoracji;
  • płatki czerwonej papryki do dekoracji;
  • natka pietruszki, do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:


  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Rozgrzej żeliwną patelnię na średnim ogniu, około 5 minut.
  3. Kurczaka doprawiamy ze wszystkich stron solą, pieprzem i czosnkiem w proszku.
  4. Dodaj olej i smaż kurczaka skórą do dołu, aż skóra będzie złotobrązowa i chrupiąca, 4-5 minut.
  5. Odwróć kurczaka i smaż przez 4-5 minut. Odłóż kurczaka na talerz.
  6. Zmniejsz ogień do średniego i dodaj czosnek i szalotkę przez 1-2 minuty.
  7. Dodaj surowe orzo (makaron Rizzoni), rozmaryn i skórkę z cytryny. Mieszaj przez 1-2 minuty, następnie dodaj bulion z kurczaka i zagotuj.
  8. Zmniejsz ogień i przykryj, aż bulion zostanie wchłonięty przez orzo, około 12-15 minut.
  9. Dodaj szpinak i sok z cytryny i mieszaj po trochu, aż zmiękną.
  10. Dodaj kurczaka skórą do góry i piecz, aż kurczak będzie ugotowany, a skóra będzie chrupiąca, około 5-7 minut.
  11. Posypać serem i płatkami czerwonej papryki, udekorować cząstkami cytryny, rozmarynem i natką pietruszki.