Menu
Your Cart

Instrukcje dotyczące smarowania naczyń żeliwnych

omaslqvane-na-chugunen-tigan-hosse-kitchen-bg

Przyprawa to sekret, dzięki któremu żeliwo jest naturalnie trwałe i nieklejące. Jest to konieczne, ponieważ tworzy barierę pomiędzy naczyniami Hosse a jakimkolwiek kontaktem z tlenem lub wodą, który mógłby spowodować rdzewienie patelni, garnka lub talerza. Jednocześnie przyprawa działa jak gładka, nieprzywierająca powierzchnia, która zapobiega przywieraniu potraw. Naczynia żeliwne są z natury porowate. Jest to niezwykle ważne, ponieważ pory faktycznie pozwalają olejowi przylgnąć do nich podczas procesu sezonowania.

Za każdym razem, gdy gotujesz posiłki zawierające oleje i tłuszcze (takie jak smażone warzywa, jajka na bekonie, chleb kukurydziany lub kotlety schabowe), przyprawy będą się nadal gromadzić. Ta metoda przyprawiania jest najczęściej stosowaną metodą przyprawiania żeliwnych naczyń kuchennych. Zanim zaczniesz używać patelni/garnka/talerza Hosse do przygotowywania potraw zawierających kwaśne produkty, takie jak pomidory, cytryny i białe wino, musisz upewnić się, że utworzyłeś znaczną warstwę przypraw.

Przewodnik kucia krok po kroku

Jeśli podczas używania garnka Hosse uznasz za konieczne dodanie warstwy przyprawy lub całkowite ponowne sezonowanie garnka, postępuj zgodnie z tym przewodnikiem, aby uzyskać najlepsze rezultaty.

Czego będziesz potrzebować na początek:

  • Olej z pestek winogron (lub jego odpowiednik);
  • Mocne ręczniki papierowe;
  • Piekarnik.

Instrukcje sezonowania/polerowania żeliwa Hosse

1. Rozgrzej piekarnik do 230°C

2. Dokładnie wyszoruj patelnię, aby usunąć resztki jedzenia, tak jak po gotowaniu. Jeśli czyszczenie jest trudne, użyj szorstkiej gąbki do czyszczenia bardziej zabrudzonych miejsc. 

3. Dobrze osusz czystą ściereczką do naczyń.

4. Do miski wlać około pół łyżeczki oleju i rozsmarować ściereczką po wewnętrznej powierzchni, wargach i rączce. Odwróć go i zastosuj ten sam proces do szorstkiej powierzchni zewnętrznej.

5. Używając czystego ręcznika papierowego, wytrzyj patelnię/garnek/talerz od wewnątrz i na zewnątrz, aż będzie prawie suchy i matowy. Ważne jest, aby wytrzeć patelnię do momentu, w którym będzie wyglądało, że na jej powierzchni, zwłaszcza wewnątrz, nie ma już więcej oleju. Jeśli nie usuniesz wystarczającej ilości oleju, patelnia/garnek/talerz będzie wyglądał na poplamiony i będzie wymagał dokładnego czyszczenia.

6. Ostrożnie włóż naczynie do góry nogami do nagrzanego piekarnika, uważając, aby nie uszkodzić powierzchni podczas ustawiania na ruszcie.

7. Suszyć przez 60 minut.

8. Wyłącz piekarnik, ale zostaw patelnię/garnek/talerz w środku na kolejne 30 minut, aż do zapieczenia.

9. W razie potrzeby usuń i powtórz jeszcze 2-3 razy.

Uwaga : Jeśli na patelni pojawią się plamy w wyniku użycia zbyt dużej ilości oleju, nie martw się – Twoja patelnia, garnek lub płyta grzejna Hosse nadal będą gotować piękne i pyszne potrawy.

omaslqvane-na-chugunen-tigan-1

 

omaslqvane-na-chugunen-tigan-2

 

 

omaslqvane-na-chugunen-tigan-3

 

omaslqvane-na-chugunen-tigan-4