Jak czyścić naczynia żeliwne
Czyszczenie i sezonowanie żeliwa może być trudne. Panuje błędne przekonanie, że żeliwo jest delikatne i łatwe do zepsucia. Rzeczywistość nie może być dalsza od prawdy. Ludzie gotują z żeliwa od wieków. Jego trwałość i użyteczność sprawiły, że stał się podstawą kuchni na całym świecie, od tradycyjnej kuchni azjatyckiej po nowojorskie steki. Gdy nauczysz się tych prostych kroków czyszczenia żeliwnej patelni lub żeliwnego garnka, będziesz gotowy uporać się z każdym daniem i bałaganem!
Pięć prostych kroków do czyszczenia żeliwa
Wytrzyj: Gdy patelnia/garnek ostygnie i osiągnie temperaturę odpowiednią do dotknięcia, wytrzyj wnętrze, aby usunąć resztki oleju lub jedzenia. Czyszczenie żeliwa, gdy jest jeszcze ciepłe, skróci czas i wysiłek związany z czyszczeniem patelni oraz zapobiegnie przywieraniu potraw. Jeśli możesz je wyczyścić, po prostu je wycierając, przestań. Niewielka ilość oleju po czyszczeniu nie stanowi problemu. Tak naprawdę zabezpieczenie patelni/garnka/talera przed wyschnięciem jest ważną częścią długoterminowej konserwacji. Nadmierne czyszczenie żeliwnej patelni jest niepotrzebne i może jedynie uszkodzić jej olejowanie. W przypadku wielu naczyń będzie to jedyny niezbędny etap czyszczenia. Jeśli nie możesz wyczyścić ugotowanej potrawy lub Twoje danie ma szczególnie mocny smak,
wyczyść je:Po wstępnym czyszczeniu umyj ciepłą wodą i łagodnym płynem do mycia naczyń. Jeśli Twoje naczynie wymaga bardziej agresywnego czyszczenia, użyj gruboziarnistej soli lub plastikowej szczotki do szorowania, aby usunąć przyklejone jedzenie przed myciem. Ważne jest, aby nie używać niczego zbyt agresywnego, takiego jak drut stalowy, gąbki lub inne ścierne metody czyszczenia, ponieważ mogą one zmyć przyprawę. W przypadku szczególnie trudnych do czyszczenia potraw napełnij patelnię/garnek do połowy wodą i podgrzej ją nad kuchenką. W miarę nagrzewania się wody lepkie resztki jedzenia powinny zmięknąć i stać się łatwiejsze do usunięcia. Gdy woda prawie się zagotuje, wylej ją z garnka i wytrzyj wnętrze ściereczką, aby usunąć resztki jedzenia.
Suszenie: Ważne jest, aby opłukać i wysuszyć żeliwną patelnię/garnek/talerz natychmiast po czyszczeniu.Zalecamy użycie niestrzępiącej się ściereczki. NIGDY nie pozostawiaj żeliwa do wyschnięcia na powietrzu, ponieważ może to spowodować powstanie rdzy. Jest to szczególnie ważne, jeśli dopiero co użyłeś mydła. W kolejnym kroku kluczowe będzie ponowne zwilżenie naczynia olejem.
Podgrzej : Umieść czysty żeliwny garnek na małym ogniu na 5-10 minut. Spowoduje to usunięcie nadmiaru wilgoci pozostałej na powierzchni po wytarciu jej ręcznikiem. To dodatkowo przyczynia się do otwarcia porów metalu. Zdejmij patelnię/garnek/talerz z ognia, gdy cała woda odparuje, wlej do wnętrza patelni pół łyżeczki oleju i rozprowadź go na powierzchni szmatką. Olej z pestek winogron, olej rzepakowy, olej roślinny lub inne oleje roślinne wykonają świetną robotę.Pamiętaj, aby usunąć nadmiar oleju, pozostawiając powierzchnię prawie suchą po przetarciu jej osobną szmatką.
Przechowuj ostrożnie: przechowuj żeliwne naczynia kuchenne w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu lub na kuchence podczas regularnego używania. Jeśli masz kilka żeliwnych patelni, unikaj układania ich jedna na drugiej przez dłuższy czas, ponieważ może to spowodować uszkodzenie przypraw. Polecamy również dumnie powiesić je na ścianach w kuchni!
Rzeczy, których nigdy nie powinieneś robić podczas czyszczenia żeliwnej patelni Hosse
Używasz ściernej metody czyszczenia, np. stalowej gąbki: To zredukuje lub wyeliminuje zatłuszczanie.
Zanurzenie żeliwnej patelni/garnka/talerza w zlewie: ostatecznie doprowadzi to do zardzewienia naczyń kuchennych.
Wkładasz naczynia do zmywarki: ponownie nadmierne narażenie na wilgoć spowoduje rdzę. Dodatkowo zmywarka usunie tłuszcz, nad którego usunięciem tak długo pracowałeś.
Jak czyste jest zbyt czyste?
Wielu nowych użytkowników żeliwnych naczyń kuchennych czyści swoje żeliwne naczynia kuchenne tak samo, jak inne nieżelazne naczynia kuchenne i przybory do serwowania. Chociaż czyszczenie gotowanej żywności i niepożądanych silnych aromatów jest ważne, nadmierne czyszczenie żeliwa może wysuszyć powierzchnię lub usunąć olej. Olej to powłoka, która chroni patelnię/garnek/talerz i sprawia, że nie przywiera. Agresywne usuwanie zanieczyszczeń z dna może spowodować usunięcie przyprawy ochronnej. Ponadto żelazo jest materiałem porowatym. Podobnie jak w przypadku innych porowatych materiałów, takich jak drewno, chcesz zachować odpowiednią ilość wilgoci, w tym przypadku pochodzącej z oleju.
Czy można używać mydła do czyszczenia żeliwa?
Być może nie ma bardziej kontrowersyjnej kwestii wśród entuzjastów żeliwa niż kwestia mycia żeliwa mydłem. Chociaż wielu powie, że mydło na żeliwnej patelni nigdy nie jest dobrym pomysłem, w rzeczywistości tak nie jest. Chociaż mydło często nie jest konieczne do czyszczenia patelni, gdy wystarczy zwykłe przetarcie, użycie niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń jest całkowicie dopuszczalne.
Mit o niestosowaniu mydła do żeliwa wynika z niezrozumienia kwestii olejowania/przyprawiania. Chociaż mydło odtłuszcza naczynia kuchenne i wymaga ponownego natłuszczenia patelni, garnka lub talerza przed przechowywaniem, nie usunie ono przypraw.
Co to jest olejowanie/przyprawianie?
„Kucie” to termin, który każdemu kojarzy się z żeliwem. Wokół tego słowa narosło wiele mitów, a także nieporozumień na temat jego dokładnego znaczenia. Mówiąc najprościej, przyprawy żeliwne to polimeryzowane oleje, które suszą się i utwardzają pod wpływem ciepła, tworząc cienką warstwę ochronną na żeliwnych naczyniach kuchennych. Warstwa ta chroni patelnię, garnek lub talerz przed rdzą i stanowi naturalną, nietoksyczną barierę pomiędzy nimi a żywnością. Ponieważ żeliwo jest z natury porowate, olej wypełnia pory, zanim stwardnieje podczas polimeryzacji, dzięki czemu naczynia kuchenne Hosse będą miały gładką jak szkło powierzchnię.
Przyprawa to coś, co buduje się i doskonali z biegiem czasu poprzez wspólne użycie i gotowanie.Za każdym razem, gdy podgrzewasz patelnię, garnek lub patelnię, aby usmażyć stek i trochę warzyw lub upiec chleb kukurydziany, przyczyniasz się do przyprawienia żeliwa.
Jeśli przypadkowo usuniesz przyprawę z marynowanych potraw lub chcesz dodać dodatkową warstwę przyprawy na powierzchnię, zapoznaj się z naszym przewodnikiem dotyczącym przyprawiania żeliwa.
Jak usunąć rdzę z żeliwa
Żelazo wystawione na działanie powietrza lub wilgoci naturalnie rdzewieje. Związek ten, znany również jako tlenek żelaza, powstaje w wyniku utleniania zachodzącego, gdy żelazo wchodzi w kontakt z tlenem. Jest to naturalna reakcja, której zawsze chcemy uniknąć w przypadku naczyń kuchennych. Najlepszymi metodami zapobiegania są kroki czyszczenia opisane powyżej. Utrzymanie mocnej warstwy spolimeryzowanej przyprawy oraz lekkiej bazy olejowej zapobiegnie rdzewieniu w prawie wszystkich przypadkach.
Jeśli na patelni/garnku/talerze zauważysz rdzę w wyniku kropel wody, uszkodzonych przypraw lub moczenia w zlewie przez noc, najpierw spróbuj ją usunąć za pomocą naoliwionej szmatki. Jeśli rdza okaże się bardziej znacząca i nie da się jej usunąć tą metodą, to jest czas na użycie gąbki lub drutu ściernego. Inne skuteczne metody obejmują nacieranie gruboziarnistą solą kuchenną i olejem roślinnym przy użyciu połówek ziemniaków. Po usunięciu rdzy i umyciu patelni postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami dotyczącymi ponownego sezonowania żeliwa.
Najlepsze metody przechowywania żeliwa
Kiedy skończysz czyszczenie lub sezonowanie żeliwnej patelni, musisz pomyśleć o tym, gdzie i jak ją przechowywać. Najlepszym miejscem do przechowywania patelni, garnka lub płyty grzejnej Hosse jest bezpośrednio na kuchence, gotowe do użycia następnego dnia. Ci, którzy wolą trzymać naczynia na uboczu, powinni unikać miejsc o dużej zawartości wilgoci, np. w pobliżu zlewu lub zmywarki. Zwykle najlepszym miejscem będzie zamknięta szafka lub szafa. Unikaj zwyczaju układania patelni jedna na drugiej, ponieważ może to spowodować uszkodzenie przypraw. Innym świetnym sposobem przechowywania żeliwnej patelni jest powieszenie jej pod szafką lub na ścianie, aby podkreślić jej unikalny design Hosse.