Menu
Your Cart

Poradnik pielęgnacji naczyń żeliwnych po raz pierwszy

Właśnie otrzymałeś nową patelnię Hosse i zastanawiasz się, co stworzyć, aby odpowiednio powitać ją w swojej kuchni. Naszym bardziej doświadczonym przyjaciołom zalecamy rozpoczęcie od sprawdzonych, rodzinnych przepisów. Dla reszty z nas ważne jest, aby zrozumieć, że nie ma dobrych ani złych odpowiedzi na to pytanie, nauka gotowania na żeliwie jest czymś wyjątkowym, a niektórzy uważają ją nawet za sztukę.

Przed użyciem

Wyjmij nową patelnię z opakowania i umyj ją w zlewie ciepłą wodą z mydłem. Będzie to jedyny raz, kiedy będziesz musiał użyć mydła na żeliwnej patelni. Po wypłukaniu osusz ręcznikiem, aby usunąć wilgoć, a nowa patelnia Hosse będzie gotowa do użycia. 

Te przepisy i wskazówki nauczą Cię, jak gotować na żeliwie i pomogą Ci zgromadzić niezbędną warstwę przypraw na wewnętrznej stronie patelni.

Pierwsze gotowanie: smażona cebula i papryka

chushki-s-luk-v-chugunen-tigan-hosse-kuchnia-bg

Zalecamy zacząć od warzyw, ponieważ są one bardziej przyjazne dla białka niż większość białek – świetnie smakują i nie przyklejają się do patelni! Należy pamiętać, że konieczne jest użycie niewielkiej ilości oleju, aby zapobiec przywieraniu potraw.

1. Ustaw kuchenkę na średnio-mały ogień i pozwól, aby patelnia osiągnęła wymaganą temperaturę.

2. Na patelnię, zanim się nagrzeje, wlej około 1 łyżkę stołową wybranego oleju roślinnego. W zależności od rodzaju używanego urządzenia zajmie to najprawdopodobniej około 3 minut.

3. Gdy olej się rozgrzeje, na patelnię wrzuć posiekaną cebulę i pieprz. Mieszaj od czasu do czasu i smaż, aż cebula stanie się półprzezroczysta i zacznie przybierać brązowy, karmelizowany kolor na brzegach.

Dodaj do soczystego burgera i ciesz się smakiem!

Aby uzyskać świeże letnie smażone danie, dodaj do tego przepisu żółtą dynię i cukinię.

Pierwsze sprzątanie

pyrvo-pochistvane-na-chugunen-tigan-hosse-kitchen-bb

Gdy już skosztujesz posiłku i będziesz gotowy do sprzątania, podnieś patelnię i wytrzyj papierowym ręcznikiem łatwo usuwalne resztki jedzenia. Jeśli możesz usunąć resztki jedzenia, opłucz patelnię i wytrzyj ją suchą szmatką. Postaw patelnię na kuchence na małym ogniu przez około 2 minuty, aby odparować nadmiar wody. Po zdjęciu z ognia wytrzyj wnętrze patelni ręcznikiem papierowym i kilkoma kroplami oleju, aby zapobiec rdzewieniu powierzchni.

W przypadku resztek jedzenia, których nie można łatwo usunąć, napełnij patelnię wodą do połowy. (UWAGA: Nigdy nie wlewaj zimnej wody bezpośrednio do gorącej żeliwnej patelni. Może to spowodować uszkodzenie patelni w wyniku szoku termicznego.) Umieść patelnię na kuchence na średnim ogniu. Wraz ze wzrostem temperatury wody większość resztek jedzenia powinna zostać łatwo usunięta. Jeśli po wylaniu wody i zeskrobaniu resztek na patelni nadal pozostały resztki jedzenia, dokładnie osusz patelnię i użyj papierowego ręcznika i łyżki soli jako środka ściernego, aby usunąć resztki jedzenia. Po usunięciu wszystkich resztek jedzenia postępuj zgodnie z instrukcjami zawartymi w pierwszym akapicie: opłucz, osusz, podgrzej i naoliwij patelnię.

Kiedy nałożysz przyprawy na nową patelnię, zacznie ona naprawdę nieprzywierać, co spowoduje mniejsze przywieranie i łatwiejszy proces czyszczenia.

Drugie danie: chleb kukurydziany

carevichen-hlqb-recepta-hosse-kitchen-bg

Niewiele jest potraw, które przyczyniają się do przypalenia żeliwnej patelni jak chleb kukurydziany. Chleb kukurydziany to nie tylko pyszny dodatek do niemal każdego dania, ale fantastycznie sprawdza się jako dodatek warstwy przypraw na dno patelni i na boki. Chleb kukurydziany umożliwi Ci także poznanie koncepcji pieczenia na patelni żeliwnej Hosse. Na początek wypróbuj nasz przepis na pyszny chleb kukurydziany.

Po raz trzeci: Bekon

bekon-recepta-hosse-kuchnia-bg

Do trzeciego użycia patelni zalecamy użycie boczku. Weź kilka pasków i podgrzej patelnię na średnim ogniu. Niezależnie od tego, czy wolisz miękki, chrupiący, czy coś pomiędzy, delektowanie się pysznym bekonem to świetny sposób na urozmaicenie nowej patelni Hosse.