Smażony kurczak

Nie możesz się oprzeć smakowi i aromatowi świeżo smażonego kurczaka? Dzięki temu przepisowi i naszym patelniom będziesz mógł cieszyć się swoim ulubionym kurczakiem jak nigdy dotąd.

 

Czas przygotowania:
20-25 minut

 

Czas przygotowania:
10 minut

 

 

Porcje:
5-6

 

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki uniwersalnej;
  • 1 łyżka soli;
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu;
  • 2 szklanki tłuszczu roślinnego;
  • 2 duże jajka;
  • ¼ szklanki mleka;
  • 1 kurczak, pokrojony na 8 porcji;

Sposób przygotowania:


  1. Połącz mąkę, sól i pieprz w misce wystarczająco dużej, aby pomieścić największy kawałek kurczaka.
  2. Rozgrzej tłuszcz w żeliwnym garnku Hosse na średnim ogniu do temperatury 160°C.
  3. Podczas gdy tłuszcz się nagrzewa, wymieszaj jajka i mleko w misce wystarczająco dużej, aby zmieścił się w niej największy kawałek kurczaka. Zanurzaj kawałki kurczaka pojedynczo w mieszance jajecznej, następnie w mieszance mąki, następnie ponownie w mieszance jaj i ponownie w mieszance mąki.
  4. Gdy olej będzie wystarczająco gorący, powoli smaż kurczaka na złoty kolor ze wszystkich stron i będzie ugotowany. Być może trzeba będzie zmniejszyć ogień, aby mięso nie przyrumieniło się zbyt mocno, zanim będzie gotowe.