Smażony kurczak
10 mar

0 Uwagi
92 Widziany
Smażony kurczak
Nie możesz się oprzeć smakowi i aromatowi świeżo smażonego kurczaka? Dzięki temu przepisowi i naszym patelniom będziesz mógł cieszyć się swoim ulubionym kurczakiem jak nigdy dotąd.
Czas przygotowania:
20-25 minut
Czas przygotowania:
10 minut
Porcje:
5-6
Gotuj z:
Patelnia żeliwna Hosse
Składniki:
- 1 szklanka mąki uniwersalnej;
- 1 łyżka soli;
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu;
- 2 szklanki tłuszczu roślinnego;
- 2 duże jajka;
- ¼ szklanki mleka;
- 1 kurczak, pokrojony na 8 porcji;
Sposób przygotowania:
- Połącz mąkę, sól i pieprz w misce wystarczająco dużej, aby pomieścić największy kawałek kurczaka.
- Rozgrzej tłuszcz w żeliwnym garnku Hosse na średnim ogniu do temperatury 160°C.
- Podczas gdy tłuszcz się nagrzewa, wymieszaj jajka i mleko w misce wystarczająco dużej, aby zmieścił się w niej największy kawałek kurczaka. Zanurzaj kawałki kurczaka pojedynczo w mieszance jajecznej, następnie w mieszance mąki, następnie ponownie w mieszance jaj i ponownie w mieszance mąki.
- Gdy olej będzie wystarczająco gorący, powoli smaż kurczaka na złoty kolor ze wszystkich stron i będzie ugotowany. Być może trzeba będzie zmniejszyć ogień, aby mięso nie przyrumieniło się zbyt mocno, zanim będzie gotowe.