Smażona wołowina z jajkami i serem cheddar

To śniadanie na patelni ma wszystko: chrupiące, złociste ziemniaki, pikantne kawałki wołowiny, płynne jajka i aromatyczny ser cheddar. Czego chcieć więcej?

 

Czas przygotowania:
10 minut

 

Czas przygotowania:
40 minut

 

 

Porcje:
4

 

 

Składniki:

  • 4 średnie czerwone ziemniaki, pokrojone w kostkę, około 680 g;
  • 1 łyżka niesolonego masła;
  • 1 średniej wielkości główka słodkiej cebuli, pokrojona w kostkę;
  • ½ szklanki drobno posiekanej zielonej papryki;
  • 1 szklanka posiekanej wołowiny;
  • ½ łyżeczki soli;
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu;
  • ½ łyżeczki wędzonej czerwonej papryki;
  • ⅓ szklanki pół na pół;
  • 4 jajka;
  • 120 g tartego cheddara;

 

Sposób przygotowania:


  1. W garnku wyposażonym w koszyk do gotowania na parze zagotuj około 3 cm wody. Dodaj ziemniaki, przykryj i gotuj na parze, aż będą lekko miękkie, 5½-7 minut. Wyjmij koszyk z garnka.
  2. W międzyczasie podgrzej 1 łyżkę oleju i masło na żeliwnej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i zieloną paprykę i smaż, często mieszając, aż warzywa zaczną mięknąć, 4-5 minut. Dodać wołowinę, sól, pieprz i wędzoną paprykę i mieszać przez około 2 minuty.
  3. Dodaj pozostałą 1 łyżkę masła i wymieszaj. Dodaj ziemniaki i kontynuuj gotowanie, od czasu do czasu mieszając mieszaninę ziemniaków, aż ziemniaki będą miękkie, rumiane i pokryte skorupą na dnie patelni, 8-12 minut.
  4. Zmniejsz temperaturę do średnio-niskiej. W masie ziemniaczanej zrób 4 wgłębienia i do każdego wbij jajko. Na wierzch połóż ser i przykryj patelnię pokrywką, prześcieradłem lub folią. Gotuj, aż jajka będą miękkie, a ser się roztopi, 5-6 minut.