Smażona wołowina z jajkami i serem cheddar
10 mar

0 Uwagi
257 Widziany
Smażona wołowina z jajkami i serem cheddar
To śniadanie na patelni ma wszystko: chrupiące, złociste ziemniaki, pikantne kawałki wołowiny, płynne jajka i aromatyczny ser cheddar. Czego chcieć więcej?
Czas przygotowania:
10 minut
Czas przygotowania:
40 minut
Porcje:
4
Gotuj z:
Patelnia żeliwna Hosse
Składniki:
- 4 średnie czerwone ziemniaki, pokrojone w kostkę, około 680 g;
- 1 łyżka niesolonego masła;
- 1 średniej wielkości główka słodkiej cebuli, pokrojona w kostkę;
- ½ szklanki drobno posiekanej zielonej papryki;
- 1 szklanka posiekanej wołowiny;
- ½ łyżeczki soli;
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu;
- ½ łyżeczki wędzonej czerwonej papryki;
- ⅓ szklanki pół na pół;
- 4 jajka;
- 120 g tartego cheddara;
Sposób przygotowania:
- W garnku wyposażonym w koszyk do gotowania na parze zagotuj około 3 cm wody. Dodaj ziemniaki, przykryj i gotuj na parze, aż będą lekko miękkie, 5½-7 minut. Wyjmij koszyk z garnka.
- W międzyczasie podgrzej 1 łyżkę oleju i masło na żeliwnej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i zieloną paprykę i smaż, często mieszając, aż warzywa zaczną mięknąć, 4-5 minut. Dodać wołowinę, sól, pieprz i wędzoną paprykę i mieszać przez około 2 minuty.
- Dodaj pozostałą 1 łyżkę masła i wymieszaj. Dodaj ziemniaki i kontynuuj gotowanie, od czasu do czasu mieszając mieszaninę ziemniaków, aż ziemniaki będą miękkie, rumiane i pokryte skorupą na dnie patelni, 8-12 minut.
- Zmniejsz temperaturę do średnio-niskiej. W masie ziemniaczanej zrób 4 wgłębienia i do każdego wbij jajko. Na wierzch połóż ser i przykryj patelnię pokrywką, prześcieradłem lub folią. Gotuj, aż jajka będą miękkie, a ser się roztopi, 5-6 minut.