Pieczony chleb czosnkowy
10 mar

0 Uwagi
113 Widziany
Pieczony chleb czosnkowy
Kiedy odłamiemy kromkę tego chleba, witają nas kawałki pieczonego czosnku wtopione w puszyste ciasto. Świetnie komponuje się z makaronem lub jako samodzielna przystawka.
Czas przygotowania:
2 godziny
Czas przygotowania:
40-45 minut
Porcje:
8
Gotuj z:
Garnek żeliwny Hosse
Składniki:
Czosnek:
- 1 główka czosnku, obrana;
- ¼ łyżeczki soli;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Chleb:
- 2¼ łyżeczki drożdży rozpuszczalnych lub suchych;
- 2 łyżki cukru;
- 1 ½ szklanki letniej wody;
- 2 łyżeczki soli;
- 1 główka czosnku, prażona;
- 4 szklanki mąki chlebowej;
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 200°C. Zawiń czosnek w folię aluminiową i piecz przez 30 minut.
- Połącz drożdże, cukier i wodę i odstaw na 5 minut. Do mieszaniny wodnej dodaj prażony czosnek i sól. Używając drewnianej łyżki, powoli mieszaj mąkę, aż mąka zostanie całkowicie wchłonięta. Ciasto będzie mokre i klejące.
- Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i posmarować łyżką oliwy z oliwek. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat posypany mąką i uformuj prostokąt. Weź dwa rogi ciasta i złóż prostokąt na pół. Powtórz 3 razy.
- Uformuj ciasto w kulę i włóż do średniej miski obsypanej mąką. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- W czasie wyrastania ciasta rozgrzej piekarnik do 230°C z żeliwną patelnią (i pokrywką) w środku.
- Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij gorący żeliwny garnek Hosse i ostrożnie włóż do niego ciasto. Ostrym nożem szybko i ostrożnie wykonaj nacięcie na górze ciasta na głębokość 0,5 cm. Przykryj nagrzaną pokrywką i piecz przez 30 minut.
- Odkryć i piec kolejne 10-15 minut.
- Przed pokrojeniem chleb należy pozostawić na 20 minut na metalowej kratce do ostygnięcia.