Pieczony chleb czosnkowy

Kiedy odłamiemy kromkę tego chleba, witają nas kawałki pieczonego czosnku wtopione w puszyste ciasto. Świetnie komponuje się z makaronem lub jako samodzielna przystawka.

 

Czas przygotowania:
2 godziny

 

Czas przygotowania:
40-45 minut

 

 

Porcje:
8

 

Gotuj z:
Garnek żeliwny Hosse

 

 

Składniki:

 

Czosnek:

  • 1 główka czosnku, obrana;
  • ¼ łyżeczki soli;
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

 

Chleb:

  • 2¼ łyżeczki drożdży rozpuszczalnych lub suchych;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 ½ szklanki letniej wody;
  • 2 łyżeczki soli;
  • 1 główka czosnku, prażona;
  • 4 szklanki mąki chlebowej;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

 

Sposób przygotowania:


  1. Nastaw piekarnik na 200°C. Zawiń czosnek w folię aluminiową i piecz przez 30 minut.
  2. Połącz drożdże, cukier i wodę i odstaw na 5 minut. Do mieszaniny wodnej dodaj prażony czosnek i sól. Używając drewnianej łyżki, powoli mieszaj mąkę, aż mąka zostanie całkowicie wchłonięta. Ciasto będzie mokre i klejące.
  3. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i posmarować łyżką oliwy z oliwek. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat posypany mąką i uformuj prostokąt. Weź dwa rogi ciasta i złóż prostokąt na pół. Powtórz 3 razy.
  5. Uformuj ciasto w kulę i włóż do średniej miski obsypanej mąką. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  6. W czasie wyrastania ciasta rozgrzej piekarnik do 230°C z żeliwną patelnią (i pokrywką) w środku.
  7. Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij gorący żeliwny garnek Hosse i ostrożnie włóż do niego ciasto. Ostrym nożem szybko i ostrożnie wykonaj nacięcie na górze ciasta na głębokość 0,5 cm. Przykryj nagrzaną pokrywką i piecz przez 30 minut.
  8. Odkryć i piec kolejne 10-15 minut.
  9. Przed pokrojeniem chleb należy pozostawić na 20 minut na metalowej kratce do ostygnięcia.