Naleśniki z masłem pomarańczowym i brandy

Naleśniki z masłem pomarańczowym i brandy
Napełnij te naleśniki kremowym, domowym masłem pomarańczowym i polej je płonącą brandy, aby zaimponować gościom przy stole.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas przygotowania:
30 minut
Porcje:
7-8
Gotuj z:
Patelnia żeliwna Hosse
Składniki:
W przypadku olejku pomarańczowego:
- 5 łyżek niesolonego masła, miękkiego;
- 5 łyżek cukru, podzielone;
- 2 łyżki skórki pomarańczowej;
- 2 łyżki soku pomarańczowego;
- ¼ szklanki likieru;
- 2 łyżki brandy.
Na naleśniki:
- 2 duże jajka;
- 1 szklanka pełnego mleka;
- ⅔ szklanki mąki uniwersalnej;
- 4 łyżki roztopionego masła, podzielone;
- 1 łyżka cukru;
- ½ łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Naleśniki:
- Jajko ubić, mleko, mąkę, 2 łyżki roztopionego masła,
- cukier i sól, aż masa będzie gładka.
- Rozgrzej żeliwną patelnię na średnim ogniu przez 5 minut.
- Nasmaruj patelnię olejem. Wlać odpowiednią ilość mieszanki,
- aby zakryć dno patelni, około ⅓ szklanki.
- Poruszaj patelnią tak, aby spód pokrył się mieszaniną.
- Gotuj przez 1-2 minuty i przewróć. Gotuj jeszcze przez 1 minutę i wyjmij na talerz
- deska do krojenia.
Masło pomarańczowe i porcja:
Składniki wymieszać na olejek pomarańczowy - 4 łyżki cukru, skórki pomarańczowe i sok pomarańczowy.
Rozgrzej piekarnik do pieczenia. Na środek naleśnika nałóż łyżeczkę masła pomarańczowego. Złóż go na pół, a następnie jeszcze raz na pół. Powtórzyć z pozostałymi naleśnikami.
Naleśniki włóż z powrotem na patelnię i posyp pozostałą łyżką cukru. Piecz, aż cukier zacznie się karmelizować, a następnie wyjmij z piekarnika.
W małym rondlu na bardzo małym ogniu podgrzej brandy i likier przez 1-2 minuty, następnie zdejmij z ognia.
Ostrożnie podpal mieszaninę sosu za pomocą zapalniczki na długiej rączce i wylej mieszaninę na naleśniki na patelni. Pozwól, aby płomień wypalił się całkowicie. Podawać po zgaśnięciu płomienia.