Naleśniki z masłem pomarańczowym i brandy

Napełnij te naleśniki kremowym, domowym masłem pomarańczowym i polej je płonącą brandy, aby zaimponować gościom przy stole.

 

Czas przygotowania:
10 minut

 

Czas przygotowania:
30 minut

 

 

Porcje:
7-8

 

 

Składniki:

 

W przypadku olejku pomarańczowego:

  • 5 łyżek niesolonego masła, miękkiego;
  • 5 łyżek cukru, podzielone;
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej;
  • 2 łyżki soku pomarańczowego;
  • ¼ szklanki likieru;
  • 2 łyżki brandy.

 

Na naleśniki:

  • 2 duże jajka;
  • 1 szklanka pełnego mleka;
  • ⅔ szklanki mąki uniwersalnej;
  • 4 łyżki roztopionego masła, podzielone;
  • 1 łyżka cukru;
  • ½ łyżeczki soli.

 

Sposób przygotowania:


 

Naleśniki:

  1. Jajko ubić, mleko, mąkę, 2 łyżki roztopionego masła,
  2. cukier i sól, aż masa będzie gładka.
  3. Rozgrzej żeliwną patelnię na średnim ogniu przez 5 minut.
  4. Nasmaruj patelnię olejem. Wlać odpowiednią ilość mieszanki,
  5. aby zakryć dno patelni, około ⅓ szklanki.
  6. Poruszaj patelnią tak, aby spód pokrył się mieszaniną.
  7. Gotuj przez 1-2 minuty i przewróć. Gotuj jeszcze przez 1 minutę i wyjmij na talerz
  8. deska do krojenia.

 

Masło pomarańczowe i porcja:

Składniki wymieszać na olejek pomarańczowy - 4 łyżki cukru, skórki pomarańczowe i sok pomarańczowy.

Rozgrzej piekarnik do pieczenia. Na środek naleśnika nałóż łyżeczkę masła pomarańczowego. Złóż go na pół, a następnie jeszcze raz na pół. Powtórzyć z pozostałymi naleśnikami.

Naleśniki włóż z powrotem na patelnię i posyp pozostałą łyżką cukru. Piecz, aż cukier zacznie się karmelizować, a następnie wyjmij z piekarnika.

W małym rondlu na bardzo małym ogniu podgrzej brandy i likier przez 1-2 minuty, następnie zdejmij z ognia.

Ostrożnie podpal mieszaninę sosu za pomocą zapalniczki na długiej rączce i wylej mieszaninę na naleśniki na patelni. Pozwól, aby płomień wypalił się całkowicie. Podawać po zgaśnięciu płomienia.