Gulasz z kurczakiem, grzybami i dzikim ryżem

Zainspirowana klasyczną zapiekanką z kurczakiem i dzikim ryżem, prezentujemy tę
aromatyczny gulasz, który stanowi obfity i satysfakcjonujący posiłek o każdej porze roku.

 

 

Czas przygotowania:
25-30 minut

 

Czas przygotowania:
45 minut

 

 

Porcje:
6

 

Gotuj z:
Garnek żeliwny Hosse

 

 

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia;
  • 1 (50 g) kawałek szynki lub 2 plasterki boczku, drobno posiekane;
  • 6 udek z kurczaka bez skóry i kości, pokrojonych na kawałki;
  • sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz;
  • 4 szklanki grzybów pokrojonych w ćwiartki;
  • ¼ szklanki białego octu winnego;
  • 1 marchewka, drobno posiekana;
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana;
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane;
  • 1 liść laurowy;
  • 3 łyżki solonego masła;
  • ¼ szklanki mąki uniwersalnej;
  • 1 szklanka mleka pełnego lub odtłuszczonego;
  • 2 ½ szklanki bulionu z kurczaka;
  • ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej;
  • ½ łyżeczki suchej musztardy;
  • 120 g dzikiego ryżu, ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu;
  • 2 łyżki posiekanej świeżej płaskiej natki pietruszki.

 

Sposób przygotowania:


  1. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
  2. Stopniowo podgrzewaj 1 łyżkę masła na żeliwnej patelni Hosse na średnim ogniu. Dodaj szynkę i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż się zrumieni, około 6 minut. Przełożyć na talerz łyżką cedzakową.
  3. Do garnka dodać 1 łyżkę oleju. Kurczaka dopraw solą i pieprzem do smaku. Pracując w 2 partiach, smaż kurczaka do zrumienienia po obu stronach, około 6 minut na partię. Kurczaka przełożyć na talerz z szynką.
  4. Dodaj pozostałą 1 łyżkę masła i grzyby do garnka i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną, około 4 minut. Przełożyć na talerz z kurczakiem i szynką. Dodaj ocet do odgazowywania i gotuj, aż zredukuje się o połowę, zdrapując zrumienione kawałki z dna garnka drewnianą łyżką. Dodaj marchewkę, cebulę, czosnek i liść laurowy i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie, około 6 minut. Zdjąć z ognia i przełożyć do garnka szynkę, kurczaka, grzyby i soki zebrane na talerzu.
  5. Rozpuść masło na średniej patelni na średnio-małym ogniu, aż zacznie się pienić. Dodać mąkę i ciągle mieszać przez 1 minutę. Wlać mleko i często mieszać, aż sos zgęstnieje, około 4 minut. Wymieszaj bulion, gałkę muszkatołową i musztardę i gotuj, aż sos ponownie zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Sosem polej mieszaninę z kurczakiem. Mieszaj do połączenia. Przykryj żeliwny garnek i piecz, aż kurczak będzie bardzo miękki, około 45 minut. Podawać danie, wylewając gulasz na ryż i posypując natką pietruszki.