Grillowane ogony homara z masłem cytrynowo-czosnkowym

Ciesz się wspaniałym smakiem tego przepisu zawsze, gdy masz ochotę na elegancki, a zarazem prosty obiad.

 

Czas przygotowania:
5 minut

 

Czas przygotowania:
15 minut

 

 

Porcje:
2-4

 

 

Składniki:

  • 3 łyżki niesolonego masła;
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 4 ogony homara przecięte na pół;
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
  • 1 cytryna pokrojona w koła (opcjonalnie);

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło w małym rondlu. Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Zdjąć z ognia.
  2. Rozgrzej żeliwną patelnię grillową na średnim ogniu przez 4-5 minut. Nasmaruj ogony homara oliwą czosnkową. Gotuj przekrojoną stroną do dołu przez 2-3 minuty. Odwróć ogony i ponownie posmaruj olejem czosnkowym.
  3. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 3 minuty. W razie potrzeby dodaj cząstki cytryny. Smaż przez 1-2 minuty z każdej strony. Zdjąć z ognia i posypać posiekaną natką pietruszki. Natychmiast podawaj.