Grillowane ogony homara z masłem cytrynowo-czosnkowym
10 mar

0 Uwagi
113 Widziany
Grillowane ogony homara z masłem cytrynowo-czosnkowym
Ciesz się wspaniałym smakiem tego przepisu zawsze, gdy masz ochotę na elegancki, a zarazem prosty obiad.
Czas przygotowania:
5 minut
Czas przygotowania:
15 minut
Porcje:
2-4
Gotuj z:
Patelnia żeliwna Hosse
Składniki:
- 3 łyżki niesolonego masła;
- 6 ząbków czosnku, posiekanych;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 4 ogony homara przecięte na pół;
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
- 1 cytryna pokrojona w koła (opcjonalnie);
Sposób przygotowania:
- Rozpuść masło w małym rondlu. Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Zdjąć z ognia.
- Rozgrzej żeliwną patelnię grillową na średnim ogniu przez 4-5 minut. Nasmaruj ogony homara oliwą czosnkową. Gotuj przekrojoną stroną do dołu przez 2-3 minuty. Odwróć ogony i ponownie posmaruj olejem czosnkowym.
- Kontynuuj gotowanie przez kolejne 3 minuty. W razie potrzeby dodaj cząstki cytryny. Smaż przez 1-2 minuty z każdej strony. Zdjąć z ognia i posypać posiekaną natką pietruszki. Natychmiast podawaj.