Grillowane marynowane warzywa

Jakie danie jest bardziej letnie niż patelnia z grillowanymi warzywami? Z odrobiną oliwy z oliwek, czosnkiem, ziołami i nutą cytryny, te marynowane warzywa są idealnym dodatkiem do każdego posiłku.

 

Czas przygotowania:
10 minut

 

Czas przygotowania:
20-25 minut

 

 

Porcje:
4-6

 

Gotuj z: Miska żeliwna Hosse

 

 

Składniki:

Warzywa:

  • 1 czerwona cebula;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 żółta papryka;
  • 1 cukinia;
  • 1 główka brokułów, pokrojona na kawałki;

 

Marynata:

  • ⅓ szklanki soku z cytryny;
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżka octu jabłkowego;
  • 4 ząbki czosnku, posiekane;
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu;
  • ½ łyżeczki soli;
  • ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki (opcjonalnie)
  • udekorować plasterkami cytryny

 

Sposób przygotowania:

  1. Połącz składniki marynaty w zamykanej plastikowej torbie.
  2. Warzywa pokroić na 3 cm kawałki.
  3. Dodaj warzywa do marynaty i dobrze wstrząśnij. Schłodzić przez 30 minut.
  4. Rozgrzej grill na średnim ogniu przez 10 minut przy zamkniętej pokrywie. Dodaj ruszt grillowy i podgrzej przez 5 minut.
  5. Po podgrzaniu grilla/grillu dodać marynowane warzywa. Gotuj delikatnie przez 5 minut. Wymieszaj warzywa i kontynuuj gotowanie, aż osiągną pożądany poziom wysmażenia.
  6. Zdjąć z ognia i wycisnąć cytrynę na warzywa. Posypać solą i podawać.