Grillowane marynowane warzywa
10 mar

0 Uwagi
146 Widziany
Grillowane marynowane warzywa
Jakie danie jest bardziej letnie niż patelnia z grillowanymi warzywami? Z odrobiną oliwy z oliwek, czosnkiem, ziołami i nutą cytryny, te marynowane warzywa są idealnym dodatkiem do każdego posiłku.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas przygotowania:
20-25 minut
Porcje:
4-6
Gotuj z: Miska żeliwna Hosse
Składniki:
Warzywa:
- 1 czerwona cebula;
- 1 czerwona papryka;
- 1 żółta papryka;
- 1 cukinia;
- 1 główka brokułów, pokrojona na kawałki;
Marynata:
- ⅓ szklanki soku z cytryny;
- ¼ szklanki oliwy z oliwek;
- 1 łyżka octu jabłkowego;
- 4 ząbki czosnku, posiekane;
- 2 łyżki suszonego rozmarynu;
- ½ łyżeczki soli;
- ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki (opcjonalnie)
- udekorować plasterkami cytryny
Sposób przygotowania:
- Połącz składniki marynaty w zamykanej plastikowej torbie.
- Warzywa pokroić na 3 cm kawałki.
- Dodaj warzywa do marynaty i dobrze wstrząśnij. Schłodzić przez 30 minut.
- Rozgrzej grill na średnim ogniu przez 10 minut przy zamkniętej pokrywie. Dodaj ruszt grillowy i podgrzej przez 5 minut.
- Po podgrzaniu grilla/grillu dodać marynowane warzywa. Gotuj delikatnie przez 5 minut. Wymieszaj warzywa i kontynuuj gotowanie, aż osiągną pożądany poziom wysmażenia.
- Zdjąć z ognia i wycisnąć cytrynę na warzywa. Posypać solą i podawać.