Grillowana pizza Margherita

Sos Marinara, alpejski ser cheddar i posiekana świeża bazylia pięknie się połączyły, tworząc lekką i pyszną grillowaną pizzę.

 

Czas przygotowania:
10 minut

 

Czas przygotowania:
50 minut

 

 

Porcje:
2

 

 

Składniki:

  • 280 g kulki ciasta na pizzę, wyrastającego w temperaturze pokojowej;
  • Mąka do posypania;
  • Kasza manna lub mąka kukurydziana do posypania;
  • ⅓ szklanki sosu marinara;
  • 90 g tartego cheddara;
  • 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii;

 

Sposób przygotowania:


  1. Rozgrzej grill lub grill do bezpośredniego grillowania w wysokiej temperaturze. Czujnik temperatury powinien wskazywać 260°C.
  2. Połóż ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni. Delikatnie rozwałkuj ciasto opuszkami palców i bokami dłoni, zachowując jak najwięcej powietrza przy zewnętrznej krawędzi ciasta. Rozwałkuj ciasto (lub rozwałkuj je wałkiem) na okrąg wielkości żeliwnej patelni.
  3. Delikatnie posyp dno patelni semoliną. Umieść ciasto na pizzę w przygotowanej formie. Rozsmaruj marynatę na cieście do pizzy, pozostawiając pasek skórki nieprzycięty. Posypać serem cheddar.
  4. Połóż patelnię na grillu lub grillu i zamknij pokrywkę. Pozwól pizzy się zagotować, okresowo otwierając i obracając patelnię w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara. Pizza jest gotowa, gdy nabrzmiewa, spód jest chrupiący i brązowy, skórka zaczyna się rumienić, a ser się topi. Po wyjęciu pizzę zsuwamy za pomocą szpatułki na deskę do krojenia. Posypać bazylią. Pokrój i podawaj.

Notatka: Aby ciasto wyrosło, uformuj kulę obiema rękami, dociskając je do powierzchni roboczej. To zacieśni powierzchnię ciasta. Połóż go na posypanej mąką powierzchni i przykryj folią pokrytą sprayem kuchennym. Odczekaj 40–90 minut przed rozciągnięciem w kroku 2.