Grillowana pizza Margherita
10 mar

0 Uwagi
230 Widziany
Grillowana pizza Margherita
Sos Marinara, alpejski ser cheddar i posiekana świeża bazylia pięknie się połączyły, tworząc lekką i pyszną grillowaną pizzę.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas przygotowania:
50 minut
Porcje:
2
Gotuj z: Patelnia żeliwna Hosse
Składniki:
- 280 g kulki ciasta na pizzę, wyrastającego w temperaturze pokojowej;
- Mąka do posypania;
- Kasza manna lub mąka kukurydziana do posypania;
- ⅓ szklanki sosu marinara;
- 90 g tartego cheddara;
- 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii;
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej grill lub grill do bezpośredniego grillowania w wysokiej temperaturze. Czujnik temperatury powinien wskazywać 260°C.
- Połóż ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni. Delikatnie rozwałkuj ciasto opuszkami palców i bokami dłoni, zachowując jak najwięcej powietrza przy zewnętrznej krawędzi ciasta. Rozwałkuj ciasto (lub rozwałkuj je wałkiem) na okrąg wielkości żeliwnej patelni.
- Delikatnie posyp dno patelni semoliną. Umieść ciasto na pizzę w przygotowanej formie. Rozsmaruj marynatę na cieście do pizzy, pozostawiając pasek skórki nieprzycięty. Posypać serem cheddar.
- Połóż patelnię na grillu lub grillu i zamknij pokrywkę. Pozwól pizzy się zagotować, okresowo otwierając i obracając patelnię w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara. Pizza jest gotowa, gdy nabrzmiewa, spód jest chrupiący i brązowy, skórka zaczyna się rumienić, a ser się topi. Po wyjęciu pizzę zsuwamy za pomocą szpatułki na deskę do krojenia. Posypać bazylią. Pokrój i podawaj.
Notatka: Aby ciasto wyrosło, uformuj kulę obiema rękami, dociskając je do powierzchni roboczej. To zacieśni powierzchnię ciasta. Połóż go na posypanej mąką powierzchni i przykryj folią pokrytą sprayem kuchennym. Odczekaj 40–90 minut przed rozciągnięciem w kroku 2.